Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (5)
Пошуковий запит: (<.>A=Карпутіна М$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12

      
Категорія:    
1.

Карпутіна М. В. 
Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва / М. В. Карпутіна, В. О. Маринченко, В. Є. Носенко, З. М. Романова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 21-22. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процесу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.


Ключ. слова: ультразвук, термоферментативна обробка, крохмалевмісна сировина
Індекс рубрикатора НБУВ: Л872-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Романова З. М. 
Вплив лазерного випромінювання ультрафіолетового діапазону хвиль на ферментативні процеси у пивоварінні / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 57-58. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу лазерного опромінювання ультрафіолетового діапазону хвиль на активність ферментативних процесів під час затирання зернопродуктів (ЗП) у пивоварінні. Визначено оптимальний час впливу лазерного опромінювання на затори (естрактивні розчини ЗП) для підвищення стабільності пивного сусла та покращання його якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Романова З. М. 
Активація процесу екстрагування пивного сусла магнітним полем / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, К. В. Огородник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 26-27. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу постійного магнітного поля на активність ферментів солоду у пивоварінні. Визначено тривалість впливу магнітного поля за напруженості 80 кА/м для одержання оптимального вмісту екстрактивних речовин у пивному суслі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Карпутіна М. В. 
Удосконалення технології біологічно активних речовин аверсекту та біовіту шляхом оптимізації складу живильних середовищ : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / М. В. Карпутіна; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1998. - 16 c. - укp. - рус.

Дисертація містить результати теоретичних та експериментальних досліджень. Для інтенсифікації виробництв у складі живильних середовищ Str. avermetilis та Act. aureofaciens , були використані екстракт і гідролізати топінамбура, які одержували за допомогою високоефективних фізичних методів: мікрохвильової енергії, ультразвуку та електрохімічної обробки. Запропонований двостадійний спосіб внесення вуглеводного компонента у живильне середовище Str. avermetilis. Приводяться позитивні результати по ефективності удосконаленої технології одержання аверсекту та біовіту на виробництві.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л668.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301639 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Романова З. М. 
Вплив лазерного опромінення на активацію ферментів солоду при отриманні пивного сусла / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, Р. М. Подаєв // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 20-22. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Наведено результати дослідження впливу лазерного опромінення на активацію ферментів солоду під час затирання зернопродуктів для одержання пивного сусла.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876.022-1

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Мелетьєв А. Є. 
Підвищення біологічної цінності та покращання смаку пива / А. Є. Мелетьєв, З. М. Романова, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 73-76. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Досліджено особливості технології, органолептичні та аналітичні показники пива з використанням імбиру як нетрадиційної біологічно активної сировини для розширення асортименту напою.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л876-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Карпутіна М. В. 
Шляхи підвищення ефективності технології приготування бражки у спиртовому виробництві / М. В. Карпутіна, З. М. Романова, О. П. Вітряк // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 70-72. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Проаналізовано способи підвищення ефективності процесу приготування бражки у спиртовому виробництві. Доведено доцільність застосування ультразвуку в технології сумісного оцукрення та зброджування сусла з крохмалевмісної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.04

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Карпутіна Д. Д. 
Оцінка якісних показників цукрового сорго сорту нектарний і гібриду медовий у технології ферментованих напоїв оздоровчого направлення / Д. Д. Карпутіна, С. І. Олійник, С. М. Тетеріна, М. В. Карпутіна, А. В. Короленко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 3. - С. 228-235. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л883

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Карпутіна М. В. 
Нешкідливі технології у виробництві безалкогольних напоїв з натуральної рослинної сировини / М. В. Карпутіна, Д. Д. Харгелія // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2016. - 22, № 6. - С. 220-227. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

На підставі визначених фізико-хімічних показників рекомендовано до використання в технології безалкогольних ферментованих напоїв оздоровчого призначення сік цукрового сорго сорту Мамонт. Визначено оптимальне співвідношення розбавленого яблучно-вишневого концентрату та сусла з соку цукрового сорго в рецептурі ферментованих напоїв. Запропоновані співвідношення забезпечують необхідну кислотність, гармонійний смак і надають змогу розширити асортимент ферментованих напоїв. Експериментально визначено раціональні параметри зброджування сусла сухими пивоварними дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси Safbrew S-33. Аналіз вітамінного складу ферментованих напоїв підтверджує їх оздоровче призначення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-32

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Карпутіна М. В. 
Нетрадиційна сировина в технології квасу бродіння / М. В. Карпутіна, М. К. Войтенко, Д. Д. Харгелія, С. М. Тетеріна, З. М. Романова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2019. - 25, № 1. - С. 180-188. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Охарактеризовано сучасні напрями у створенні ферментованих напоїв підвищеної харчової цінності з рослинної сировини, зокрема квасу бродіння. Зазначено, що перспективним напрямом для вдосконалення технології квасу є застосування нових видів сировини, збагаченої біологічно активними речовинами. На підставі проведених досліджень для виробництва квасу бродіння поряд з традиційною сировиною - концентратом квасного сусла (ККС), рекомендовано використовувати сік цукрового сорго гібриду Медовий. У результаті експериментальних досліджень було підібрано оптимальні параметри приготування сусла з соку цукрового сорго і ККС та проведено оцінку його якісного складу. Також досліджено динаміку процесу зброджування сусла із соку цукрового сорго та ККС та зроблено порівняння з традиційною технології квасу, одержаного з ККС та цукрового сиропу. Визначено особливості зброджування підготовлених зразків сусла хлібопекарськими дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси 14, а також комплексною закваскою ТМ "Віво", яка містить у своєму складі пивоварні дріжджі Saccharomyces cerevisiae раси 11 та молочнокислі бактерії Streptococcus thermophiles, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis. Запропоновано оптимальні параметри проведення процесу бродіння та здійснено оцінку фізико-хімічних показників готових напоїв. Побудовано профілограми смаку й аромату одержаних зразків квасу бродіння та проведено порівняльну оцінку органолептичних показників готових напоїв, одержаних за запропонованою й традиційною технологією, кваліфікованою дегустаційною комісією.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л877-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
11.

Карпутіна М. 
Безпечність і якість напоїв на основі сорго / М. Карпутіна, Д. Харгелія, О. Вітряк // Товари і ринки. - 2022. - № 3. - С. 99-107. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
12.

Тарасюк Л. А. 
Сучасна технологія фільтрування природними модифікованими матеріалами для підвищення якості лікеро-горілчаної продукції / Л. А. Тарасюк, С. І. Олійник, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 4. - С. 96-109. - Бібліогр.: 108 назв. - укp.

Наведено результати дослідження фільтрувальних нетрадиційних модифікованих природних матеріалів - природного опалу та раухтопазу у порівнянні з кварцовим піском із метою вдосконалення способу механічного фільтрування під час підготування води у виробництві лікеро-горілчаної продукції. Під час досліджень використовували органолептичні, фізико-хімічні, капілярофоретичні та спектрофотометричні методи аналізу, теоретичне узагальнення та порівняння результатів, системний підхід. Проведено порівняльну оцінку способів і фільтрувальних матеріалів, які використовують у технології кондиціювання води й очищення водно-спиртових сумішей (ВСС). Установлено, що досліджувані природний опал і раухтопаз є більш хімічностійкими у порівнянні з контрольним зразком кварцового піску, а також визначено витрати розчину соляної кислоти та води, підготовленої під час стадій підготування та промивання фільтрувальних модифікованих матеріалів. Визначено, що за рахунок високої міжзернової пористості досліджуваних фільтрувальних матеріалів збільшується обсяг підготовленої води: опалом на 110 - 130 об./об. ФМ, раухтопазом - на 350 - 450 об./об. ФМ. З'ясовано, що фільтрування природним опалом і раухтопазом надає змогу збільшити ефект очищення та покращити прозорість підготовленої води та ВСС у порівнянні з вихідною водою та сортівкою, які профільтровано контрольним зразком кварцового піску. Доведено перспективність використання модифікованих матеріалів природного опалу та раухтопазу для кондиціювання води та фільтрування ВСС у виробництві лікеро-горілчаної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.105

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського